Bröllopklänningar och slöjor kan göras i alla tänkbara material, allt efter din önskan och även efter budget, säsong och tema på själva bröllopet. Under ett vinterbröllop kanske man hellre ville ha en tjockare klänning i vacker sammet snarare än en tunn bomullsklänning, eller en kombo med flera olika material.
Samma gäller slöjan om man väljer att ha en sådan. Traditionen inom europa och den svenska bröllopskulturen brukar förespråka ett ganska så transparent tyg till brudslöja, men även här finns det en del olika att välja på. Innan du sätter igång med att skaffa tyger bör du givetvis sätta dig in i vilka klädkoder och klänningar till bröllop som är passande.
Olika tyger till bröllopet
- Brodyr Kommer från franska ordet brodure och är hand- eller maskinsydda dekorativa mönster på tyg. Bastyget behöver därför vara ett uns grövre för att det ska bli riktigt fint och inte vränga sig. Därför passar tyget bättre till en klänning snarare än slöja.
- Brokad Är ursprungligen ett siden- eller sammetstyg med inslag av guld- eller silvertråd i olika mönster. Kan ge ett mycket vackert skimmer i tyget på en längre klänning.
- Chiffong Kommer från franskan för “ trasa” vilket är en oförtjänt benämning på detta vackra tyg. Chiffong är ett tunt, transparent och lätt tyg traditionellt tillverkat av silke eller rayon, men idag även i polyester. Chiffong är ett väldigt tunt tyg till brudklänning och används oftast bara som ett yttre lager snarare än som hela klänningen, men går att bygga i lager för en mer täckande effekt. Det går att ha som slöja men är inte bland de vanligaste då det är lite styvt.
- Plissé Veckat tyg, tätt liggande med smala permanent pressade veck. Ger ett vackert fall och en lyxig känsla för nedre delen och kjolen på en brudklänning, men svårare att ha upptill då det är mer svårformat.
- Sammet Ett tyg bestående av en grundväv vars rätsida helt eller delvis täcks av en tät, kort, lugg. Sammet kan variera något otroligt beroende på hur det vävs men blir ganska tjockt i de flesta fall så kanske inte förstahandsval till en sommarbrudklänning. Tyget används inte som slöja då det är för täckande.
- Satin Ordet satin är delvis namnet på ett bindningssätt vid vävning, och delvis namnet på de tyger som framställs med denna teknik. Tyget är ursprungligen gjort i siden, men går även att framställa i bomull eller rayon och är kanske ett av de vanligaste tygerna för en brudklänning. Tyget ser lyxigt ut och får ett fint skimmer, samt är enkelt att figursy i. Används dock inte som slöja.
- Tyll Tunt tyg med nätstruktur, bestående av små fyr- eller sexkantiga maskor, ursprungligen tillverkat i Frankrike under 1800-talet. Tyll är det tyg som brudslöjor oftast är gjorda av då det fina silket eller konstsilket är fint mot huden, mycket lätt samt att maskorna gör tyget transparent och därför går att se igenom. Utöver det har tyget både en mjukhet och en struktur samtidigt som det gör att tyget ställer sig lite. Tyll kan även användas som ett tunt genomskinligt tyg till brudklänningen. Används så med en underkjol då det är så pass transparent.
- Spets. Spets är en klassisk mycket gammal teknik, traditionellt utvecklad i Italien och kan vara gjort i många olika material. Slutresultatet blir ett vackert feminint och dekorativt spetstyg som gärna används som tyg till brudlänningar i spets. Dock är tyget transparent och används därför med underklänning. Spets går också att använda som en mycket vacker slöja.
Andra tyger som går att använda till brudslöja eller klänning
Andra vanligt använda tyger till bröllopet är Taft, Siden, Shantung, Organza, Moiré, Jacquard, Duchesse och Crepe vilket ger en lyxigare och skön känsla till klänning och slöja.