Hur hittar man rätt bland alla bröllopsmenyer som erbjuds? Vad är rätt mat för just ditt bröllop?
Som vi alla vet är maten en viktig del av bröllopet, allra främst för att det ska spegla brudparets personligheter, men det handlar också om gästernas upplevelse av festen.
Maten på bröllopet är en av de absolut viktigaste delarna i planeringen. Faktum är att maten till bröllopet oftast är en av de största utgiftsposterna på hela bröllopet. Ett kuvert brukar ligga på ungefär 1000–2500 tusen kronor per gäst.
Vilken mat som väljs och hur den serveras kommer att prägla hela atmosfären på bröllopsfesten. Därför är det viktigt att man lägger ner tid och tänker igenom vilken mat som man vill bjuda på och gör en bröllopsdukningsbudget.
Först ska ni tänka på vad just ni tycker om. Festen är ju er och det är er speciella dag. Varför inte ta hänsyn till säsongen och vad den har att erbjuda eller var ni befinner er rent geografiskt.
Vid kusten passar allt som kommer från havet bra, i inlandet kanske något från skogen som vilt och svamp. Vad ni än bestämmer er för måste ni sedan välja hur maten ska serveras, allt efter er bröllopsbudget.
Vill ni bjuda på en klassisk trerättersmiddag där gästerna sitter till bords under hela måltiden och rätterna serveras vid bordet ska ni tänka igenom bröllopsmiddagens menyn ordentligt.
Visst kan det vara skönt att anlita en kock som tar på sig hela ansvaret för matlagningen. Dessutom är det enkelt att räkna ut hur mycket mat som behövs och alla gästerna får ju maten samtidigt.
Men glöm inte att ta hänsyn till de gäster som önskar specialkost eftersom de kan behöva helt andra rätter. Nackdelen med att servera till bords är att ni blir mer låsta i ert val av maträtter eftersom ni försöker välja mat alla gillar. Denna typ av servering kräver en större personalstyrka vid serveringen och är generellt sett den dyraste formen av servering. Att servera trerättersmiddagar är alltid smidigt, på så sätt kan man bygga in talen i serveringen.
Tänk på att en förrätt under bröllopsmiddagen kan vara en trevlig idé. Med en i förhand dukad förrätt sparar ni också in på serveringspersonalen. Även om ni ska bjuda gästerna på buffé, som vi talar om längre fram i artikeln, så kan ni ställa fram en förrätt eller tapas på bordet i förväg.
Ett annat tips är att beställa bröllopstårtan separat. Ni får bättre tårta och framförallt bättre pris om ni beställer tårta separat istället för att använda samma cateringfirma som levererar den övriga maten på bröllopsmeny. Även dricka som ska serveras till middagen kan vara betydligt billigare att beställa på egen hand.
Bröllopsmat i olika former och stilar
En bröllopsbuffé är en praktisk lösning där gästerna själva kan ta av den mat de tycker om. Det är också ett smidigt sätt för att ta hänsyn till de som behöver ha specialkost.
Här kan ni spara in på serveringspersonalen och eftersom maten lagas i förväg blir det oftast billigare än en trerättersmeny. Däremot kan en del av gästerna få vänta länge än andra, innan de får servera sig, om de har oturen att vara sist i kön.
Då man serverar en buffé blir det en del spring under sittningen eftersom det alltid finns gäster som vill ha påfyllning och det kan vara svårt att passa in tal eftersom någon alltid äter eller tar mat. Samtidigt kan det vara knepigt att beräkna hur mycket av varje rätt som kommer att gå åt.
En buffé är också en utmärkt idé om ni har tänkt er en bröllopsmiddag hemma eftersom ni kan ta hjälp av familj eller vänner i god tid för att förbereda er stora dag.
Hur ni bör utforma middagen beror lite på storleken på bröllopet. Har ni en trerättersmiddag kan ni till exempel avdramatisera det hela med att servera förrätten som en buffé på bordet i form av tapas.
Allt mer vanligt på en bröllopsmiddag numera, en ny trend, är att kombinera en smidig middagsutformning för bröllopstal och underhållning med just den familjära ton som just buffén kan ge.
Om gästerna sitter vid runda bord kan ni servera tapas som kommer ut på fat som de sedan delar på runt bordet, som en sittande buffé. Det fungerar utmärkt som en isbrytare.
Visst är det trevligt att dela mat på det sättet? Gästerna umgås mer runt maten snarare än att de sitter själva med ett fat och en kniv och en gaffel. Man kan även servera varmrätterna på detta vis. Med tapasserveringen slipper ni det ständiga springandet som buffén medför.
Smaken är ju, som bekant, som baken. Brudparet bör vara engagerad i utformandet av menyn eftersom ni har referenser och en historia bakom er. Som brudpar skulle ni kunna göra något om den första matbiten ni åt tillsammans när ni träffades.
Tänk till vad ni själva vill ha och om ni vill göra en twist på det på något sätt. Sedan anpassar restaurangen eller köket till mängden gäster och tar hänsyn till allergier och annan specialkost.
Tips och exempel som fungerar!
Trerättersmiddag
✔ Prata igenom menyn med kocken i god tid innan bröllopet. Alla rätter passar inte att lagas i stora kvantiteter.
✔ Tänk på att ha tillräckligt med serveringspersonal om du har en trerättersmiddag så att ingen får vänta på sin mat (det kan dra ner stämningen).
✔ Innan någon håller tal bör Toastmastern låta gästerna äta sin varma rätt i minst 15 minuter, så att maten inte kallnar.
✔ Ge serveringspersonalen en bordsplaceringskarta där ni märker alla som har specialkost
Buffé och tapas
✔ Här kan ni anpassa valet av rätter utifrån ert tema.
✔ Glöm inte att märka alla rätter som är avsedda för allergiker, vegetarianer eller annan specialkost.
✔ Ha serveringspersonal som fyller på buffén/borden så att alla kan prova på allt.
✔ För buffén; ställ ut rätterna på båda sidor av serveringsbordet så att gästerna kan servera sig från två håll.
✔ En bra idé är att ha bröd på bordet och pastasallader som mättar lite extra.