Först och främst, grattis! Frågan är ställd, svaret har kommit, och nu är det bara dags för det roliga och spännande. När själva firandet är avklarat är det nämligen dags att planera förlovningsfest! Bröllopet kommer rimligen vara större och mer planering krävs där, men en fest för er förlovning är en fantastisk mjukstart som ni bör unna er själva! Är det så att ni ännu inte tagit steget att förlova er än, läs då först vår artikel där vi i detalj går igenom hur man förlovar sig på bästa vis!
Förlovningsfesten kan vara precis som du vill ha den, men det kan finnas en hel del liknande moment som även kommer hända under bröllopet såsom inbjudningar, lokal, förlovningsfestens dekoration och mycket annat. En fest behöver absolut inte vara stressande, utan ska vara ett hyllande till er, kärleken och ert kommande giftermål mer än något annat. Bara ni väljer hur stort eller litet ni vill ha er förlovningsfest!
Vem ska hålla i förlovningsfesten?
Det första man bör planera är vem som ska hålla i förlovningsfesten. Det finns en urgammal tradition som säger att det är brudens föräldrar som håller i det, och många väljer att hålla på den här gamla traditionen bara för sak skull. Men i vår moderna tid kan festen hållas precis så som ni önskar det. Ska ni hålla den själva? Hyra lokal? Ha det hemma eller i trädgården? För vissa som har familjen långt ifrån varandra kanske det även är aktuellt med två mindre förlovningsfester på olika håll. Det finns egentligen inga rätt eller fel här!
Det finns inte heller någon regel på hur länge ett par ska vara förlovade innan själva bröllopet äger rum, vissa par nöjer sig med att vara förlovade i flera år utan att ta till med ett bröllop. Förr i tiden i Sverige kunde man bli förlovad, eller trolovad, långt innan ett giftermål ens var på tal då det mer handlade om att lära känna varandra och varandras familjer.
Här finner du fler roliga tips till brudparet om det ärså att ni snart ska gifta er?
Planering steg för steg
- Välj ett datum och en plats
- Bestäm budget
- Skriv en gästlista och skicka inbjudningar
- Bestäm mat och dekor
- Vem ska ha vilka uppgifter?
- Välj de rätta kläderna för tillfället
- Välj ett datum och en plats
Det här är A och O för att ni ska komma igång med hela planeringen. När ni vet vilket datum festen ska hållas och var den ska äga rum så kan allting annat börja planeras. Det går inte att visualisera riktigt hur dekoren ska se ut eller hur inbjudningskorten ska bli trycka om ni inte har dessa väsentliga detaljer klara. Så sätt er tätt ihop i soffan och börja bläddra i kalendrarna och titta runt lite på nätet om ni ska hyra någon lokal, eller börja höra er för med familjen och vänner om det är tänkt att festen ska hållas hemma. - Bestäm budget
Kanske inte det roligaste, men en viktig del av planeringen är att sätta en budget som funkar. Tänk på att det även kommer ett bröllop och att man kanske behöver fundera lite på hur man ska dela upp kassan. Det är viktigt att man är överens här om hur stor festen ska vara och hur mycket den får kosta för att undvika överraskningar och kanske missförstånd mellan er. - Skriv gästlista och skicka inbjudningar
När budgeten är satt kommer vi till roligare moment; att få skapa fina inbjudningar och bjuda in vänner och familj att få fira dagen! Ett tips är att använda sig av Canva för att skapa unika och vackra inbjudningar. Canva är ett designprogram där du kan välja mellan tusentals vackra designer samt lägga till dina egna foton för den personliga känslan i dina kort och inbjudningar. Det är gratis att använda, men med visa låga kostnader som kan tillkomma för speciella verktyg och tjänster. Prova den! Och tänk på att Canva även kan komma till hjälp för framtida bröllopsinbjudningar. - Bestäm mat och dekor
När ni vet vilken lokal, vilket datum och hur många som kommer är det äntligen dags att börja planera mat- och dryck samt dekor för festen. Ni behöver inte ställa till med en femrätters middag med öppen bar (om ni inte vill det förstås), spara det till bröllopet om det passar bättre. Men det hör liksom samtidigt till en fest att ha något att tugga på och något att dricka. Ett tips kan vara att bara bjuda på en lättare brunch i trädgården, och kanske Mimosas till det. Eller bara lite snacks och smårätter. Kanske hitta på ett tema som t. ex japanskt eller mexikanskt. Var noga med att skriva ut i inbjudan vad det är som gäller så gästerna vet vad de ska förvänta sig. - Vem ska ha vilka uppgifter?
För att göra allting så smidigt som möjligt och låta festen handla om er och kärleken så kan det vara väldigt bra att planera vilka uppgifter som ska utföras av vem. Ingår det i budgeten så är det så klart mycket bekvämt att hyra in personal som kan ta hand om servering, skräphantering, matlagning och champagnekylning. Men gör det inte det så fråga familj och vänner om de kan tänka sig, eller känner någon som kan, ta hand om vissa uppgifter. Det kan handla om någon mindre uppgift som att koppla upp ljus- och ljudanläggningar för festen så att ni kan koncentrera er på annat. Våga fråga! - Välj de rätta kläderna för tillfället
Självklart ska den här dagen vara något att minnas och som liksom hör ihop med själva bröllopet. Därför är det viktigt att känna sig, och få se, speciella ut på. Gå ut med kompisarna i förväg och gör en dag av att leta efter klänning till förlovningsfesten. Eller gå tillsammans och titta på skjortor och boka frisörtider. Ingår det inte i budget så gör en grej av att ta fram det finaste ur garderoben och gör något speciellt under själva dagen. En förlovningsklänning behöver inte vara någon spektakulär bal-historia, utan kan vara en fin sommarklänning om festen hålls på utomhus i solen till exempel.