Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till förlovning och hur man förlovar sig på ett bra sätt. Men däremot finns det mycket inspiration att hitta och som man kan använda vid en planerad förlovning.
Däremot finns det också en del traditionella metoder om hur man friar och som är skrivna för en förlovning mellan kvinna och man, där mannen är den som brukar falla ner på knä. Moderna seder innebär att detta inte är någonting som man måste hålla fast vid, utan du har också utrymme att planera en förlovning som passar er som samkönade par eller om du som tjej vill fråga din partner om giftermål.
Så hur friar man på bästa sätt och finns det någonting som man bör tänka på? Allt detta och mer går vi igenom i denna artikel.
Vad innebär en förlovning?
Det finns en del frågetecken och begrepp som man måste vara införstådd med innan man friar. Till exempel vad en förlovning innebär juridiskt och också hur en förlovning idag skiljer sig från förr?
Den moderna innebörden av en förlovning är mer som ett symbol för att man är tillsammans, medan ett frieri är ett löfte som man ger varandra om att man också ska gifta sig. Det finns också en del traditionella regler om hur länge man som par maximalt ska vara förlovade innan ett bröllop bör hållas.
Förr var en förlovning ett löfte mellan båda parterna om att man ska ingå i ett äktenskap tillsammans. Så mycket har förändrats och bara för att man idag förlovar sig, finns det inget krav på att man måste gifta sig eller att detta måste göras inom en viss tid.
Vad är skillnaden mellan en trolovning och förlovning?
Termen trolovning är idag inte särskilt vanligt och är också någonting som har avskaffats i Sverige. En trolovning är som ett förstadium till ett kommande bröllop och är också juridiskt bindande.
Trolovningen följdes sedan upp av ett bröllop som därmed bekräftar äktenskapet och för att man ska kunna fira detta med sina nära och kära. Begreppet trolovning slopades redan år 1915 och avskaffades år 1975.
Hur går en förlovning till?
Den kanske allra största frågan är då hur man bäst planerar en förlovning, vilken ring man ska välja och hur man gör frieriet mer personligt. En förlovning kan kännas som ett väldigt stressigt moment och även om det känns som det finns en stor press på att du ska ställa frågan om giftermål på ett storslaget sätt, behöver det inte alls vara en sådan märkvärdig tillställning.
Det är viktigt att du anpassar förlovningen efter din partner och vad hon eller han gillar. Kanske det passar bättre om förlovningen görs i en mer stillsam miljö då din partner minst anar det. Om du gör ett mer personligt val, kommer ni båda kunna blicka tillbaka på detta speciella ögonblick med lycka.
1. Val av förlovningsring
Valet av förlovningsring är det första steget när man börjar planera en kommande förlovning. Här är det viktigt att man först sätter en budget innan man börjar kolla runt efter en ring och även väljer en förlovningsring som din partner kommer att uppskatta. Det finns även en del regler om vilken förlovningsring man bör välja.
Storleken på ringen brukar oftast inte vara något större bekymmer, så länge ringen du väljer inte har diamanter utmed hela kanten och det då kan vara svårt att justera storleken på ringen du väljer senare.
De allra flesta ringar kan göras mindre eller större, så det mest tidskrävande problemet kommer att vara att hitta en förlovningsring som din partner kommer att tycka om. Ringen ska ju trots allt bäras under en lång tid och du vill därmed göra ett personligt val. Är du osäker på vilken ring som du tror passar din partner, kan det vara bra att fråga din partners närmsta vänner för lite smakråd.
Vill du lära dig mer om på vilken hand ringen ska placeras på enligt klassiska traditioner har vi skapat en artikel om vilken hand som gäller för förlovningsringen som du kan läsa här!
2. Tal när man friar
En annan punkt som det är viktigt att du funderar över är hur du ska formulera dig på bästa sätt. Finns det något speciellt som du vill säga och kanske du vill inkludera något minne ni delar tillsammans. Så vad säger man vid en förlovning och måste man hålla ett långt tal?
Det finns egentligen inga rätt eller fel på vad du bör inkludera när du friar till din partner. Du kan själv välja om du vill hålla ett längre tal eller hellre håller talet kort och koncist. Det är alltid en fördel om du inte är för långrandig, utan försöker inkludera några punkter och sedan ställer den kanske viktigaste frågan i ditt liv – Vill du gifta dig med mig?
3. Ha en förlovningsmiddag
När ni har förlovat er kan ni tillsammans besluta er för om det ska hållas en förlovningsmiddag eller inte. Du som friar kan också själv planera en förlovningsmiddag med alla de nära anhöriga som en överraskning till din partner som har tackat ja. Fundera här på vilken typ av förlovningsmiddag som ska planeras och hur många gäster som du vill bjuda in.
4. Gör förlovningen personlig
En förlovning är en mycket utmärkande del i livet och därför vill man kunna blicka tillbaka på denna speciella dag och känna att man gjorde allt i sin makt för att ställa frågan på ett personligt sätt. Detta innebär däremot inte att en förlovning måste vara påkostad.
Fundera istället på om ni har någon plats som är extra personlig och där förlovningen kan hållas, eller om det är något önskemål som har nämnts i förbifarten och som du kan använda dig av när du planerar förlovningen. En personlig förlovning kommer alltid att uppskattas mer än hur mycket pengar som har lagts på tillställningen eller förberedelserna.
5. Planera hur förlovningen ska gå till
Att förlova sig och också behöva planera vad man ska säga och hur man kan ställa frågan om giftermål på ett bra sätt förstår vi kan kännas väldigt stressigt. Många undviker till och med att förlova sig eftersom man finner att det sätts väldigt stor press på den som frågar att göra det på ett storslaget och minnesvärt sätt.
Men så är verkligen inte fallet och om du bara lägger ner lite tid på att planera hur förlovningen ska gå till kommer detta hjälpa till att lugna nerverna.
Måste man ge en förlovningspresent?
Så om man blir bjuden på en förlovningsfest, måste man ge bort en förlovningspresent? Det brukar föredras av brudparet att man hellre ger en slant till bröllopet eller till bröllopsresan än att ge en förlovningspresent. I många fall specificeras detta också i inbjudningskortet till festen.
Men om du vill så kommer det att uppskattas att ta med någonting litet som ett tack för inbjudan. Detta kan till exempel vara en flaska vin, blommor eller att ge bort någonting personligt som du själv har gjort.
Hur friar man som tjej?
Även fast det traditionsenligt brukar vara mannen som frågor om brudens hand till giftermål, behöver det inte vara mannen som ställer frågan. För en samkönad förlovning finns det heller inte samma traditioner som man behöver använda sig av.
Om du som tjej är i en relation och din partner inte har tagit initiativ till att fråga om förlovning, kan du bryta normen och helt enkelt fråga på egen hand. Gör det personligt och på ett plan som passar er som par.
Sammanfattning
- Det kan kännas stressigt att planera en förlovning, men börja i god tid och fundera på hur du kan ställa frågan på ett mer personligt sätt.
- Leta efter en passande vigselring som du tror att din partner kommer att uppskatta. Fråga gärna din partners nära vänner för att få en bättre uppfattning om vilken ring som känns som rätt beslut.
- Vill du bjuda in dina nära och kära till en förlovningsfest? Detta kan vara ett mycket bra tillfälle att offentliggöra det kommande bröllopet och samla dina nära anhöriga till en mysig tillställning som en försmak till vad komma skall!