Så tyder du klädkoder och hittar klädsel inför bröllopet

6 olika brudgumskläder inför bröllopet

Brudgummens klädsel till bröllopet
Anna
Anna Bengtsson
Share
Senast uppdaterad den 14 mars, 2024

Letar du efter bröllopsklädsel till brudgum har du kommit till rätt ställe. Många gånger är det brudens klänning som hamnar i gästernas blickar som en av de mest utpekade attiraljerna på brudparet, men brudgummens klädsel är minst lika viktiga och en stilig kostym eller något liknande är ett måste för att matcha upp med brudklänningen och skapa ett unikt intryck för båda.

Vad ska brudgummen ha på sig på bröllopsdagen?

Det är den frågan vi ska svara på här. I huvudsak behöver man fokusera på tre saker: klädkod, säsong och plats. För det mesta bär brudgummen traditionellt någon version av en kostym eller smoking på bröllopsdagen, så vida man inte valt att genomföra ett icke-traditionellt bröllop med ett helt annat koncept än det traditionella.

De sex vanligaste stilarna för brudgumsklädsel

När det kommer till den första faktorn, klädkoden, är det rimligt att även brudgummen bär den angivna klädkoden som angetts till gästerna. Under en del av 90-talet var det brukligt att brudgummen klädde sig ett snäpp upp i klädkod-hierarkin, men detta är inte särskilt modernt i Sverige idag, utan brudgummen brukar klä sig i samma stil som resterande i sällskapet.

  • FrackFrack är en relativt formell klädsel som används vid kvällsevent och inte direkt för ett förmiddagsbröllop (då använder man sig traditionellt av en mörk kostym istället) Fracken består av frackrock och frackbyxa. Vit pikéskjorta och vit väst. Skjortan har stärkt bröst, snibbkrage och enkla manschetter. Vit pikéfluga, hängslen, en armhållare, manschettknappar och två bröstknappar. Vit näsduk, svarta strumpor och svarta skor. Rocken är lång och har skört baktill samt kommer traditionellt i mörkblå eller svart färg.
  • Jaquette – Också en relativt formell klädseln som ofta används som ett alternativ till fracken.
    Här är jackan istället svart eller grå och byxorna grå och randiga. Väst är helt obligatoriskt för klädkoden och nedersta knappen ska lämnas oknäppt. Skjortan är vit och till den sidenslips i silvergrått eller kravatt. Skorna är svarta. Denna klädkod kan också kombineras med grå hög hatt och grå handskar, dock endast vid utomhusbruk. Läs mer om Jacket här!
  • Kostym – Kanske den vanligaste klädkoden nu för tiden. Här går byxor och kavaj i samma material och färg. Till det används en vit skjorta och västen är valfri. Står det “kavaj” som klädkod i inbjudan är det kostym som menas, bara att det är ännu ett snäpp ledigare och överdel och underdel kan ofta vara olika. På sommaren går det bra att använda ljus kostym om man önskar, men man använder aldrig kritstrecksrandig. Svarta tunna skor och mörka strumpor.
  • SmokingSmoking kan användas vid flera olika klädkodsangivelser, bl.a “Liten högtidsdräkt”, “Black tie”, “Dinner jacket”, “Tuxedo” eller “Cravatte noir” Färgerna på smokingen är mörka, antingen svart, blå eller grå och kragen är av siden och med slag. Det måste inte vara framtill på kavajen, men är det så, är det brukligt att ha en näsduk där i. Till detta en svart fluga och gördel eller väst. Både skor och strumpor är svarta.
  • Frockcoat – Inte alls vanlig i Sverige egentligen, men värd att nämna. Frockcoat är en lång kavaj som är lite kortare än den äldre bonjouren. Kavajen finns i många olika färger och bärs alltid med svarta byxor, svarta skor och strumpor, väst, vit skjort och en kravatt.
  • Bonjour – En ganska sällsynt klädkod i Sverige, men värd att ta upp då den är mer förekommande i resten av Europa. Bonjouren är en lång kavaj som är dubbelknäppt med knälång skört och sjalkrage. Plagget var ett av de mest högtidliga plagg man kunde bära under 1800-talets Europa, men trängdes sedan ut av jaquetten.

Säsong och temperatur

Den andra faktorn är säsong. De flesta bröllop tar plats på sommaren, och då är en brudgumsklädsel inför sommarsäsongen något som både ser stiligt ut, men som inte låter brudgummen svettas kopiöst eller på annat sätt känna sig obekväm under dagen. Är det vinter är det så klart tvärtom, i vårt kalla vinterklimat i Skandinavien räcker inte en liten tunn jacka över skjortan.

Vinter och höst

Vinterbröllop innebär tjocka tyger, lager på lager och textur. Årstiden lämpar sig väl för formell klädsel. Flanell-kostymer eller smoking i tjockare ull kommer att passa perfekt för årets kallare månader. Vinterns neutrala färger brukar vara grått, svart och marinblått, medan jordnära brunt passar lite bättre på hösten. För färgklickar brukar mörkare toner såsom blått eller vinrött pigga upp.

Sommarbröllop är naturligtvis generellt mer avslappnade

Sommar och vår

Om du ska gifta dig under den varmaste delen året är linne ett perfekt material. Sommarbröllop är av naturliga skäl i allmänhet mer avslappnade än höst- och vinterbröllop, för vem vill stå där och svettas när det är 28 grader och fuktigt.

Om du vill ha en mer formell look under ett sommarbröllop ändå så går det att få till riktigt uppstyrda kostymer i linne. Ljusare färger och eventuella mönster i ljusblått och grönt (om det passar temat) ger en livfull look på bröllopsdagen. Kanske man till och med vågar dig på barfota, eller socklöst i loafers…

Platsen

Den tredje faktorn, platsen, är ett helt fritt och öppet alternativ.

Här syftar vi mer på om det ska vara på ett slott, en strand, i Sverige, i trädgården eller vad som är brukligt, och hur man anpassar både stil, material och temperaturreglering utefter platsen man ska befinna sig på. Ett traditionellt kyrkbröllop kanske inte behöver lika mycket introduktion ur den här vinkeln.

Stranden eller annan utomhusmiljö

Bröllopskläder för stranden betyder inte att du inte behöver bära kostym. Det finns massor av kostymer och bröllopskläder som också har en mer traditionell känsla. Strandbröllop äger vanligtvis rum i ett varmare klimat så kläderna gjorda i linne brukar vara ett säkert kort här. Men det är också den enda plats där du kan komma undan med shorts och en liten uppknäppt skjorta.

Bröllop utomhus eller hemma i trädgården tenderar att ha en något mer avslappnad klädkod. Du kommer sannolikt fortfarande att bära kostym men det finns utrymme för avvikelser från traditionerna baserat på både temat och vädret. En kostym är sannolikt det rätta valet, men vad du har under den och hur du bär den är upp till dig.

Rådhusbröllop

Din bröllopsdag är fortfarande en bröllopsdag, även om du väljer att gifta dig i tingshuset eller rådhuset.

En fin, enkel kostym är vanligtvis ett enkelt val för brudgummens klädsel i tingshuset om man väljer att ha det avskalat och simpelt. Det finns mindre faktorer att leva upp till här (bland annat mindre gäster) så det handlar egentligen bara om att bära något du kommer att vara nöjd med när du ser tillbaka på minnena från din speciella dag.