Så tyder du klädkoder och hittar klädsel inför bröllopet

Det innebär frack till bröllopet

De traditionella västerländska klädkoderna
Anna
Anna Bengtsson
Share
Senast uppdaterad den 14 mars, 2024

Klädkod frack till bröllopet är den mest formella av de traditionella västerländska klädkoderna och används inte särskilt ofta i det moderna svenska bröllopet, just på grund av hur strikt klädkoden är. Ordet frack kommer från tyskans Frack som ursprungligen härstammar från fornfranska froc, ‘munkkåpa’) och är en rock med långa skört baktill och slag av siden.

En skört innebär att ett klädesplagg har förlängts från midjan och ner, och i detta fall innebär det alltså att den bakre delen av överrocken har en förlängning. Ibland kallas detta även i folkmun för pingvin eller pingvinslag.

Frackrocken är oftast svart, men inkluderar även byxor med revärer i siden, en vit frackskjorta och vit rosett, vita handskar, svarta strumpor och finskor. Även en vit väst brukar användas. På grund av allt det vita inslaget kallas klädkoden för “white tie” på engelska, att jämföra med black tie som är den engelska benämningen på smoking.

Att tänka på vid frack:

  • En frack är alltid svart eller väldigt mörkt blå.
  • Byxan har revärer av siden och kavajen kommer med slag av siden, kavajen knäpps aldrig.
  • Det ingår oftast vit väst och alltid vit rosett.
  • Skjortan är vit med stärkt krage och stärkt bröst.
  • Mörka tunna strumpor och fina skor, gärna i lack. Ska svart väst bäras används dock inte lackskor.
  • En hembygdsdräkt eller folkdräkt kan alltid användas istället, samt plagg av religiös karaktär.

Vad innebär frack på bröllopet för dam?

Som i de flesta klädkoder innebär frack för dam ett ganska brett och ett mer kravlöst utbud. Egentligen är bara huvudregeln att plagget ska vara extra fint, festbetonat, samt nå ända ner till golvet. Utöver det är det väldigt fritt med accessoarer, väskor, hårprydnader samt skor.

Vad man kan tänka på är att man traditionellt inte använder armbandsur vid frack samt att klänningen inte ska ha samma färg som partners frack.

Kan man ha frack på bröllop?

Eftersom frack är ett så pass högtidligt och uppklätt plagg kan det anses lite avvikande att komma i hela frackutstyrsel om inte detta påtalats i inbjudan. Det kan anses överklädd och för mycket. Dock kan klädkoden absolut användas under ett bröllop om man så önskar, men är inte en av de vanligaste idag och används nästan endast vid slottsbröllop och inom kungliga familjen.

Läs mer om brudgumskläder här!