Hindersprövning – Vad det det är och hur det fungerar

Hindersprövning – Vad det det är och hur det fungerar

Myndigheterna för att kontrollera att lagen om äktenskap
Anna
Anna Bengtsson
Share
Senast uppdaterad den 19 mars, 2024

För att ett äktenskap ska bli godkänd i Sverige måste man innan vigseln ansökan om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning är ett sätt för myndigheterna att kontrollera att lagen om äktenskap följs och att det inte finns lagliga hinder för vigsel.

Det tar normalt två veckor att få ett beslut godkänt och giltighetstiden är fyra månader. För de som vill gifta sig snabbt eller exempelivs online och som har ont om tid, bör omgående skicka in ansökan för att spara tid. Blankett för ansökan finns att ladda ner på Skatteverkets hemsida och går att posta eller lämna in på något av Skatteverkets kontor.

De krav som måste uppfyllas, enligt svensk lag, är att de personer som ska ingå äktenskap måste ha fyllt 18 år. Man får heller inte redan vara gift eller vara registrerad partner när man ska gifta sig.

Nära släktskap i rätt upp- eller nedstigande led, som far och dotter, får inte ingå äktenskap. Detta inkluderar även personer som genom adoptivförhållande är släkt med varandra. Även helsyskon är förbjudna att gifta sig med varandra enligt svensk lag.

Är man däremot halvsyskon eller om ett av syskonen är adopterad räknas det inte som lagligt hinder för vigsel och man kan därför söka tillstånd hos länsstyrelsen för att ingå äktenskap.

Så ansöker man om hindersprövning.

När man ska ansöka om hindersprövning fyller båda parterna gemensamt i Skatteverkets blankett SKV 7880 och lämnar in till Skatteverket, antingen fysiskt eller via post. I dagsläget går det inte att göra hindersprövning digitalt. När den är godkänd skickas intyg om prövning samt ett vigselintyg normalt hem till er eller till den av er som är yngst.

Dessa dokument ska ni lämna till vigselförrättaren som sedan fyller i information om er vigsel och åter skickar dessa till Skatteverket för registrering. Se till att lämna dessa dokument i god tid, då många anordnare av vigslar behöver kunna planera vigseln.

Handläggnings- och giltighetstid

En hindersprövning i Sverige görs kostnadsfritt av Skatteverket och personerna som ska ingå äktenskap måste gemensamt ansöka om detta. Hur lång tid det tar beror på hur många som söker samtidigt, men en normal handläggningstid är två veckor. Det är klokt att vara ute i god tid om man planerar att gifta sig under sommaren.

Äktenskap måste gemensamt ansöka om detta

Ett godkänt intyg gäller för fyra månader framåt och det är under denna tid en vigsel kan ske. Hinner tiden löpa ut måste man begära ett nytt intyg. Sker vigseln utomlands hos en svensk vigselförrättare kan prövningen istället göras vid en svensk ambassad eller konsulat.

Hindersprövning för utländsk medborgare

Det finns även särskilda situationer där Skatteverket behöver ytterligare information för att kunna godkänna en hindersprövning. Om till exempel en eller båda makarna är utländsk medborgare eller folkbokförda utanför Sverige, kan man behöva lämna in ytterligare dokument som bevisar att man får ingå äktenskap.

Dessa dokument måste beställas från utländska myndigheter, något som kan vara tidskrävande. För en snabbare hindersprövningsprocess är det bra att ha alla nödvändiga dokument klara innan det är dags att begära omprövning hos Skatteverket. Vi hänvisar till Skatteverket för ytterligare information om hur man går tillväga för just er specifika situation. Läs mer om vad som gäller för att gifta sig utomlands med en utländsk medborgare här!

Sammanfattning:

  • För att få gifta sig i Sverige måste man vara över 18 år, inte vara gift eller vara registrerad partner och inte ingå äktenskap med en nära släkting.
  • Hindersprövning görs av Skatteverket och är kostnadsfritt. Handläggningstiden är normalt två veckor och intyget gäller under fyra månader.
  • Man fyller gemensamt i Skatteverkets blankett SKV 7880 som lämnas in fysiskt till Skatteverket eller via post. Godkänt intyg skickas till er gemensamma adress, eller till den av er som är yngst.
  • Är någon av personerna utländsk medborgare eller folkbokförd utanför Sverige krävs ytterligare dokument, som går att läsa om på Skatteverkets hemsida.