Hur kan man gifta sig utomlands med en utländsk medborgare?

Hur kan man gifta sig utomlands med en utländsk medborgare?

annan svensk eller utländsk medborgare
Anna
Anna Bengtsson
Share
Senast uppdaterad den 19 mars, 2024

Som svensk medborgare har man möjlighet att gifta sig även i utlandet, antingen tillsammans med en annan svensk eller utländsk medborgare. På senare tid har man även kunnat se en tydlig ökning av antalet vigslar som genomförs antingen kyrkligt eller via en ambassad i utlandet.

Men vad gäller då om man vill gifta sig utomlands med en utländsk medborgare och vilka olika typer av vigslar kan man välja mellan? Vi går igenom vad du ska tänka på för att säkerställa att alla papper är i sin ordning och hur en vigsel mellan svensk och utländsk medborgare går till!

Vad krävs för att man ska kunna gifta sig utomlands?

Kraven för vad som krävs av er som ska ingå ett äktenskap tillsammans skiljer sig lite beroende på vart i världen ni vill gifta er, samt vilken typ av vigsel som ni planerar att genomföra. Dessutom skiljer sig kraven beroende på om man ska gifta sig med en icke svensk medborgare, eller om båda har svenskt eller utländskt medborgarskap.

Innan ni börjar planera vigseln är första steget därför att se över vilka krav som ställs på er båda och om en vigsel faktiskt är möjlig eller inte. En del länder har nämligen strikta krav på att ni båda måste vara medborgare för att en vigsel i landet ska kunna genomföras. Dessutom finns det inte en svensk ambassad i samtliga länder i världen, där ni kan boka in en vigsel.

3 olika typer av vigslar i utlandet

Om du planerar att gifta dig utomlands, kan du välja mellan tre olika typer av vigslar. Kraven för vad som krävs angående folkbokföring i landet eller eventuellt medborgarskap skiljer sig väldigt mycket från land till land.

Däremot krävs det inte alltid att du är bosatt i Sverige, för att till exempel kunna gifta dig med en utländsk medborgare genom en svensk ambassad. Så se alltid över vilka krav som ställs på er båda och vilka papper som ni måste ansöka om.

För en utländsk vigsel kan man välja antingen en kyrklig-, borgerlig- (ambassad) eller vigsel enligt utländska seder. Beroende på vilken typ av vigsel som ni föredrar, finns det därmed lite olika saker som ni bör ha i åtanke för att kunna planera en vigsel som ni nöjt kan blicka tillbaka på.

Att väva samman främmande seder och traditioner
  1. Vigsel enligt seder i landet
    En stor anledning till att många väljer att just gifta sig i utlandet, är för att man vill väva samman utländska seder och traditioner med svenska. Detta är också vanligare om man är bosatt utomlands tillsammans med sin partner som inte har svenskt medborgarskap.

    Beroende på vart i världen ni är bosatta ser kraven väldigt olika ut, detsamma gäller vilka papper som ni måste fylla i för att en vigsel ska kunna genomföras på rätt sätt och lagligt. Några vanliga krav i många länder är dock att ni båda måste ha ett medborgarskap i landet ni ska gifta er, alternativt att någon av er måste vara medlem i den kyrka som vigseln ska hållas i.
  2. Kyrklig vigsel i utlandet
    Svenska kyrkan har flera anläggningar runt om i världen, där ni kan ansöka om att genomföra en vigsel. För att detta ska godkännas krävs det att minst en av er är svensk medborgare och även inskriven hos Svenska kyrkan. Totalt finns det idag 43 olika städer runt om i världen där Svenska kyrkan har lokaler.
  3. Vigsel i en ambassad i utlandet
    När minst en av er är svensk medborgare kan ni även gifta er utomlands via ambassaden. Kontakta närmaste ambassad för att se över möjliga datum för vigseln och vad som krävs av er båda. Till exempel måste ni kunna uppvisa en godkänd hindersprövning för att även en vigsel i utlandet ska kunna genomföras på ett lagligt sätt.

    Att genomföra en vigsel vid ambassaden i utlandet är inte bara smidigare, det passar också bättre om du vill kunna gifta dig med kort varsel. För att lära dig mer om vad du ska tänka på för en snabb vigsel, kan du läsa vår artikel om att gifta sig snabbt här!

Vad krävs om man vill gifta sig i Sverige med en utländsk medborgare?

Om ni istället funderar på att faktiskt gifta er på svensk mark, finns det här också några krav för vad ni måste uppfylla för att en giltig vigsel ska kunna genomföras. Dels måste minst en av er båda ha svenskt medborgarskap. Däremot spelar det ingen roll i vilket land din partner har sitt utländska medborgarskap, för att ni ska kunna hålla vigseln i Sverige.

Antingen i kyrkan eller via en ambassad utomlands

För att en vigsel ska kunna genomföras måste ni genomgå en hindersprövning, vilket ni ansöker om till svenska myndigheter. Vid en hindersprövning bedöms det ifall det finns några sakliga skäl till att en vigsel ska kunna nekas, vilket till exempel kan vara att ni båda inte är myndiga.

Så snart en hindersprövning har godkänts kan ni välja att gifta er antingen borgerligt eller kyrkligt.

Så länge måste man vara gift med sin svenska partner för att få uppehållstillstånd?

En vanlig missbedömning är att man måste vara gift med en svensk medborgare för att ha en möjlighet att kunna få uppehållstillstånd i landet. Detta är alltså inte fallet och man måste varken ingå äktenskap eller vara gift under en minsta tidsperiod för att bli beviljad uppehållstillstånd.

Däremot kan en vigsel göra det enklare att få en ansökan om uppehållstillstånd godkänd, eftersom det är mer tydligt för handläggaren om att ni har en seriös relation. Så snart man flyttar till Sverige tilldelas man ett tillfälligt uppehållstillstånd, där man efter två år kan ansöka om ett permanent uppehållstillstånd.

Så oavsett om ni planerar att hålla vigseln på svensk mark eller istället föredrar en vigsel i utlandet, finns det en del saker som ni måste ta med i beräkningen. Säkerställ att alla papper är i sin ordning, så att ingenting står i vägen för er framtid som gifta!