Så går det till att gifta sig i kyrkan, en vigselguide

Så går det till att gifta sig i kyrkan, en vigselguide

Håller sig till det traditionella bröllopet
Anna
Anna Bengtsson
Share
Senast uppdaterad den 11 mars, 2024

Gifta sig i kyrkan är en stor och betydelsefull händelse och för många en av de viktigaste stunderna i livet. Det är ju här här ni säger ja till varandra och ingår äktenskap! Att gifta sig i kyrkan enligt svensk tradition skiljer sig på många vis från att gifta sig borgerligt då det finns både ceremoniella och rent traditionsenliga regler att förhålla sig till.

Även för par som kanske vanligen inte befinner sig i en kyrkomiljö eller som inte aktivt utövar kristen religion så kan en kyrklig vigsel vara aktuell. Många par upplever att det finns ett värde i att hålla sig till den traditionsenliga vigseln. Kyrkor erbjuder även en speciell akustik och att ha bröllop i kyrkan kan även vara av värde för deltagare som ska bevittna vigseln, även om brudparet själva inte är religiösa. Det är värt att notera att vigslar som sker i den svenska kyrkan kan skilja sig avsevärt från kyrkor och giftermål som sker utomlands.

Att tänka på vid en kyrklig vigsel

  1. Innan ceremonin:
    För att gifta sig i kyrkan i Sverige krävs det att åtminstone en av parterna är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln kostar ingenting för en medlem, men det kan förekomma kostnader runt om för extra inslag i ceremonin. Vill ni gifta er i kyrkan utan att vara medlemmar så utför vissa kyrkor vigselakter ändå, men ibland mot en betalning. Kontakta er kyrka för att se vad som är aktuellt för er.

    Kyrkan kräver också att ni kan visa upp bevis på hindersprövning. Det vill säga ett bevis på att ingen av er är gift med någon annan, att ni inte är för nära besläktade och att båda är över 18 år vid vigselakten. Hindersprövning får ni via skatteverket och även detta är kostnadsfritt.
  2. Vid ceremonin:
    Ceremonin kan skilja sig otroligt mycket beroende på vilken kyrka och vilket land som bröllopet tagit plats i. En stark grundvärdering som skiljer en protestantisk vigsel mot till exempel en katolsk vigsel är att medan den katolska vigseln ses som ett sakrament där prästen gör det möjligt för paret att ta emot Guds nåd, så ser den protestantiska kyrkan på äktenskap som en förening av två människor med stöd av Gud.

    Men vi ska gå igenom de mest återkommande detaljerna för en svensk vigsel i en protestantisk kyrka.
  3. Tips för hur går man in i kyrkan vid bröllop
    Gästerna brukar gå in först och sätta sig vilken sida i kyrkan vid bröllop som de ska sitta på är beroende på vilken sida av familjen som gästerna tillhör. Brudgummens familj brukar sitta på höger sida av kyrkan och brudens familj på vänster sida.

    Detta fortsätter att gälla för andra gäster till bröllopet, var man sitter i kyrkan vid bröllop utgår från vilken sida av paret man känner. Man fyller upp bänkraderna vartefter som bakom bruden och brudgummens familjer.

    När alla är samlade spelar det så kallade preludium och bröllopsparet stiger in och fram till kyrkan. Här kan blomsterflickor, även kallad brudnäbbar, gå först och kasta blomblad eller annat. En brudnäbb är alltid ett barn. Efter brudparet går marskalkerna och tärnorna.

    I Sverige stiger oftast brudparet fram tillsammans för att symbolisera att de valt varandra. Inom andra religioner, även inom kulturella grenar inom kristendomen, är det tradition att brudgummen står framme vid altaret och att bruden istället stiger in med sin far eller annan manlig förebild och blir sedan “bortgiven” vid altaret till brudgummen. Den här traditionen är inte längre särskilt modern i svenska samhället.
  4. Så går själva vigselakten till när man gifter sig i kyrkan?
    Traditionellt läser prästen lovprisningen och följande ord;

    ”Inför Guds ansikte är vi samlade till vigsel mellan er två, NN och NN. Vi är här för att be om Guds välsignelse över er och för att dela er glädje. Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar. Att leva som man och hustru är att leva i förtroende och kärlek, att ta ansvar för varandra och hemmet, (att tillsammans ta emot och fostra sina barn) och att troget stå vid varandras sida.”

    Därefter brukar prästen eller någon vän till bröllopsparet fortsätta att läsa följande stycke:

    ”Jesus sade: Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.”

    Därpå läser prästen eller någon vän till bröllopsparet någon bibeltext. Sedan reser sig församlingen upp och prästen ställer frågan först till brudgummen, därefter till bruden:

    ”Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig, NN: Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?”

    Troligtvis svarar ni båda ja på den frågan. Efter det lämnas ringarna över till prästen som välsignar dem med en bön och ger sedan tillbaka dem till brudparet. Efter det är det löften och ringfästandet som sker. Här är det valfritt att läsa upp egna löften eller de klassiska kyrkliga, eller en mix. De klassiska kyrkliga är följande;

    Jag NN, tar dig, NN, nu till min hustru/min man att dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt”. Eller den korta varianten: ”NN, jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.

    Sedan förklarar prästen er som gifta. Antingen här, eller ibland innan ceremonin, passar solosångare eller diktläsare in för en fin personlig känsla till vigseln.

    Prästen påbörjar sedan förbönen efter att brudparet har fallit på knä vid altaret, följt av Fader Vår. Sedan får brudparet ställa sig upp och ett vigseltal hålls där de också får sitt vigselbevis.

    Efter det spelas oftast en sista psalm följt av ett stycke musik för när man lämnar kyrkan. Enligt tradition ska det vara Bröllopsmarsch av Felix Mendelssohn, men det kan vara vilken musik som ni önskar!

    Här kan gästerna välja att gå ut först för att fira och ta emot brudparet när de lämnar kyrkan, eller så stiger alla ut vid samma tidpunkt och firar på kyrktrappan.

    Vigseln är nu klar!

Så mycket kostar det att gifta sig i kyrkan och så många får man vara

Som nämnt innan så är de grundläggande detaljerna såsom präst, lokal och musiker och efterstädning gratis för den som är medlem i kyrkan.

Vill man ha extra tillägg såsom solist, annan typ av musik, dekorationer och olika tillägg så kostar det lite. Även om man vill ha en kyrklig vigsel på annan plats än kyrkan så kan det vara aktuellt att betala en viss summa för prästens transport.

När det kommer till hur många man får vara i en kyrka finns det egentligen ingen regel, utan det handlar om hur många som får plats i kyrkan helt enkelt. Det är därför viktigt att ni pratar med prästen eller annan kyrkansvarig så att ni inte står där med en grupp besvikna gäster på själva vigseldagen.