En marskalk på bröllop är brudgummens högra hand, stöttepelare och personliga assistent om brudparet behöver hjälp med att organisera bröllopet. Han förväntas även ta hand om svensexan, hålla koll på ringarna och stå till höger bakom brudgummen under intåget vid kyrkliga bröllop.
Det engelska ordet för marskalk, bestman, används allt oftare i Sverige. De är i princip synonymer, även om de svenska och engelska traditionerna också skiljer sig åt, vilket kan göra det lite svårt att veta exakt vad man ska göra som marskalk.
Vad gör en marskalk på bröllop?
Vi lever i en tid då gamla seder och traditioner suddas ut och det är fritt fram för bröllopspar att bestämma hur de vill organisera sin speciella dag. Det finns många uppgifter man kan tilldela en marskalk, beroende på hur mycket hjälp man vill ha med förberedelser, planering, transporter, och så vidare.
Som alltid är det viktigt att man tänker igenom vad som behöver göras när man planerar bröllopet och är tydlig i kommunikationen så marskalkar, brudtärnor och alla andra inblandade vet vad som förväntas av dem.
En marskalk förväntas ta en ledande roll i kyrkan vid kyrkliga bröllop, men även vid borgerliga bröllop kan man be marskalken ansvara för ringarna och framför allt se till att brudgummen infinner sig i tid, klädd till perfektion och i gott humör.
Eftersom marskalken ofta är brudgummens bästa vän eller bror känner de varandra väl. Det är viktigt, då marskalken ska kunna ge emotionellt stöd och lugna ner brudgummen om han får panik eller blir nervös. Skulle brudgummen få kalla fötter så måste marskalken vara den stabila, klartänkta vän som hjälper honom att minnas varför han har valt att gifta sig med sin älskade. Läs mer om de övriga rollerna på bröllop och deras respektive ansvarsområden!
Hur väljer man marskalk?
För att undvika förseningar är det viktigt att marskalken är punktlig och pålitlig. Om brudgummen behöver hjälp i sista minuten ska han kunna be sin marskalk om hjälp, så han bör också vara tillgänglig och redo att lösa problem på kort varsel.
I många fall är det brudgummens bästa vän, bror eller svåger som får bli marskalk. Men eftersom det är han som ofta förväntas ansvara för ringarna, gäller det att personen i fråga har bra ordning på grejerna! Ett annat viktigt personlighetsdrag är att han hålla sig sansad under pressade situationer. Sedan ska han planera svensexan, hålla tal på bröllopet och eventuellt utbringa en skål på festen.
Om det är svårt att hitta en person som kan uppfylla alla dessa behov går det alltid att ha flera marskalkar. På så vis kan man dela upp olika ansvarsområden till de personer som passar bäst att hantera ringar, nödsituationer, transporter, svensexan, och så vidare. Det kan också vara en smidig lösning om brudgummen har flera goda vänner och tycker att det är svårt att välja bara en person.
Hålla tal på bröllop
Om du har blivit tillfrågad att hålla ett bröllopstal kan det vara bra att känna till talordningen. Detta kan givetvis variera från bröllop till bröllop, men så här ser ordningen ut enligt svensk sed. Först ger brudens far ett välkomsttal med eller utan brudens mor, sedan håller brudens far ett tal till sin dotter och välkomnar brudgummen in i familjen.
Därefter håller brudgummens far och/eller mor ett tal i vilket de välkomnar bruden in i familjen. Om vigselförrättaren är närvarande kan hen ge paret sina lyckönskningar, säga några väl valda ord och kanske läsa en passande kärleksdikt. I nästa steg är det mor- och farföräldrar som får hålla tal, följt av syskon. När familjen har sagt sitt är det marskalkarnas och brudtärnornas tur, följt av övrig släkt, chefer, vänner, toastmaster och sedan avslutas festen med ett tacktal.