Att gifta sig borgerligt innebär kort och gott att man gifter sig utanför kyrkan och istället väljer att gifta sig i en borgerlig ceremoni. Ett borgerligt giftermål innebär därmed att man vigs utanför ett religiöst samfund och av en vigselförrättare utsedd av länsstyrelsen.
Man brukar gifta sig i stadshuset vanligen men alternativ finns om man till exempel vill gifta sig hemma eller på annan plats personligt värde. Förr valde de flesta att gifta sig i kyrkan men numera har borgerliga vigslar blivit det vanligaste sättet att gifta sig i Sverige.
Grundkraven för en borgerlig vigsel är den samma som en kyrklig, det vill säga det måste finnas en godkänd hindersprövning. En hindersprövning är ett bevis på att det inte finns några hinder för att utföra vigseln. Det är helt gratis och man kan ansöka om detta via skatteverket direkt via internet. Här ska det framgå att:
- Ingen av personerna är under 18.
- Ingen av personerna är släkt med varandra på ett sätt som gör att det är förbjudet enligt svensk lag. (för nära besläktade).
- Ingen av personerna är gift eller i ett registrerad partnerskap med någon annan.
Planeringen runt själva vigseln är i övrigt det som skiljer en borgerlig vigsel från en traditionsenligt, kristen vigsel. Det gäller att hitta en plats som känns bra och fin samt en tid som passar både er, gästerna och vigselförrättaren.
Rekommenderat är att träffa sin vigselförrättare innan och prata igenom vigseln så att ni vet hur dagen kommer se ut och vad som förväntas.
3 råd och fördelar med att gifta sig borgerligt
Det finns flera anledningar till att gifta sig borgerligt. Den främsta är så klart att man inte känner sig som en del av ett religiöst samfund och inte tycker att den kristna välsignelsen eller kyrkan har någon personlig betydelse. Det kanske till och med känns fel eller falskt om man inte är troende. Men det finns fler anledningar än så:
- Gifta sig snabbt: Om det finns brådskande skäl som till exempel att någon i parets närhet är sjuk eller döende eller av någon anledning behöver lämna landet, kan det finnas möjlighet att gifta sig snabbt och då är en borgerlig vigsel det mest aktuella.
En borgerlig vigselförrättare är oftast enklare och snabbare att få tag på när som ni önskar och därför är det ett starkt alternativ i vissa situationer. - Gifta sig i stadshuset: Den vanligaste platsen att gifta sig borgerligt på är att göra det i ett stadshus. Här kommer aspekten att man inte vill gifta sig i kyrkan eller annan religiös byggnad av olika skäl.
Det kan dock kosta att gifta sig borgerligt i stadshus, men detta varierar från kommun till kommun och det finns gratis alternativ. Väljer man att gifta sig på annan plats, men ändå ha en borgerlig vigsel, så kan det tillkomma en avgift i resekostnad för vigselförrättaren. Kontakta er kommun för att se vad som gäller för er. - Gifta sig utan vigsel: Det finns också möjlighet att gifta sig helt utan vigsel och ett sådant utförande faller också in under kategorin “borgerlig vigsel”. Det innebär att man inte gör någon formell ceremoni, däremot krävs i regel en vigselförrättare som är förordnad av länsstyrelsen.
Att gifta sig i stadshuset
Det finns två versioner av den borgerliga vigseln. Själva utförandet är simpelt och enkelt och går till så här;
“Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap. Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag: Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
(Paret kan växla ringar.)
Jag förklarar er nu för äkta makar.
När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap”
Sen finns den kortare versionen för er som vill förenkla det ännu mer;
“Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra.
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?
(Svar: Ja.)
Jag förklarar er nu för äkta makar.”
Efter det är vigseln klar, ni får ert vigselbevis, och ni går ut i livet som äkta makar!