Enligt reglerna runt vett- och etikett finns det fyra huvudkategorier när det kommer till klädkoder. Dessa är Mörk kostym, Kavaj, Smoking och Högtidsdräkt. När man skriver kostym innebär det oftast det vi kallar för Mörk Kostym, vilket är lite finare än Kavaj, men inte allt för uppklätt.
Ha i åtanke här att kostym också kan indikera att det är maskerad och att man ska klä ut sig, men vi får utgå från att det här inte direkt tillhör normen när det står på en bröllopsinbjudan, även om man kanske ibland bara använder sig av ordet kostym.
Gränsen mellan kostym och kavaj kan kännas lite suddig i många avseenden och ibland är det likadant som gäller mellan de olika klädkoderna. Det som kanske mest utmärker skillnaden mellan kostym och kavaj är i huvudsak att det inte är lika valfritt mellan färger och accessoarer, men här följer några punkter att tänka på när man ska klä sig i mörk kostym;
Mörk kostym bröllop för herr
Klädkoden mörk kostym innebär för män, precis som namnet indikerar, att man ska bära en hel och enfärgad kostym i mörk färg. Vilken färg på kostymen vid bröllop man kan ha spelar ingen roll så länge den är svart, mörkgrå eller mörkblå, men poängen här är att den är mörk och att den är enhetlig i både underdel och överdel.
Till det här ska det bäras en ljus skjorta. Här kan åsikterna gå lite isär, för många propsar på att skjortan alltid ska vara vit till kostym, men i modern tid och på ett svenskt bröllop passar det oftast med att man har en ljus ton på skjortan.
- Män bör använda slips eller fluga, men inte helsvart eller helvitt. Det är en ganska stark regel att man inte gör det, utan att man istället väljer en slips eller fluga med färg och kanske med mönster.
- Vill man ha ficknäsduk är den mest formell i vitt, men kan också väljas i annan färg. Enligt traditionen matchar man ofta en ficknäsduk med skjortan snarare än med slipsen eller flugan.
- Skor ska vara svarta och så kallade “finskor”. Här finns ett undantag och det är om kostymen är mörkblå, då går det bra att ha mörkbruna skor.
- Samma gäller för bälte. Det ska vara svart, eller mörkbrunt om man har en mörkblå kostym.
- Man kan med fördel bära väst till denna klädkoden, men tänk på att när man gör det ska nedersta knappen på västen aldrig vara knäppt. Det finns en historia bakom det här som förklarar att det är en gammal kung som slutade knäppa nedersta knappen för att han tyckte det såg bättre ut och att detta sedan spred sig och blev en regel. Nuförtiden är västarna till och med ofta skurna för att nedersta knappen inte ska knäppas, så låt den alltid vara öppen.
Mörk kostym bröllop för dam
Det är mycket enklare och det finns ett mycket större utbud och variationer för en dam inom klädkoden. Huvudreglerna här är att ha smakfulla finkläder och att längden på kjolen eller klänningen ska vara i knälängd eller längre. Materialet får gärna vara i siden, silke eller crepe enligt traditionen, men självklart går det bra med en finare klänning över lag.
En fråga som ofta uppstår när man ska välja klänning är om man kan visa axlarna. Man skulle kunna säga att förr i tiden var det inte passande att göra det, men i vår moderna tid är det lite lättare på reglerna och det går oftast bra att ha bara axlar eller tunna band. Ett undantag här är just vid en kyrklig vigsel där man traditionellt brukar täcka axlarna just när man är inne i kyrkan. Då går det bra att använda en liten tröja eller en fin sjal som funkar ihop med klädvalet. Fråga värdparet eller koordinatorn om det finns en sådan om du är osäker på vad som gäller.
- När det kommer till skor är det inte lika strikt med färgerna som för mannen, utan fina skor i en matchande modell till kläderna är vad som gäller.
- Det måste inte vara en klänning, utan en kjol och blus eller topp är ett alternativ. Även ett par fina byxor och något matchande passar om man hellre vill ha det.
- Smycken kan man gärna ha, gärna en väska också som är liten och dekorativ.
- Man kan ersätta klänningen med hembygdsdräkt om man vill.
- En fråga som uppstår ibland är om man kan ha golvlång klänning vid klädkod Kostym?
- Enligt tradition har man faktiskt inte det, det är mer klädkod smoking där man har det. Men ha sagt det så är det ändå upp till brudparet och vad de anser är passande. Läs mer om andra klädkoder på bröllop för damer här.
Mörk kostym bröllop för brudgum
En viktig sak att ta upp här är brudgummens del av klädkoden. Under 90-talet var det vanligt att brudparet valde att bära finare kläder såsom frack eller smoking medan gästerna kanske hade kostym eller kavaj.
Detta går man ifrån mer och mer och idag är det vanligare att brudgummen använder samma typ av kostym och klädkod som bröllopsgästerna har. En sak som sticker ut här är dock att brudgummen ofta bär en så kallad corsaget, ett litet blomsterarrangemang på sidan av jackan som matchar och går i ton med brudbuketten.
HUR VIKTIGT ÄR DET ATT FÖLJA EN KLÄDKOD?
Hur noga och hur viktigt det är att du följer klädkoderna beror på tillfälle och hur brudparet ser på det och hur traditionsbundna de är.
Får du därför en inbjudan där det står klädkod kostym, eller gärna mörk kostym, och känner dig osäker på hur mycket svängrum du har och vad det innebär med mörk kostym på bröllop kan det vara en bra idé att bara fråga brudparet.
Alternativt kan det finnas en koordinator, oftast är det då en toastmaster, som du kan vända dig till med den här typen av frågor.
Att investera i en mörk kostym är oftast något som lönar sig och kommer till användning flera gånger i livet. Det är ett säkert klädesplagg som kan användas vid många olika tillställningar i framtiden när det finns tveksamhet om vad som ska passa och inte bara som bröllopskostym.
Sammanfattning
Grundtanken vid klädkod Mörk kostym är sammanfattningsvis en kostym i mörk färg eller nyans med ljus skjorta för män, svarta skor och bälte, gärna med ficknäsduk eller väst. För kvinna gäller finare klänning och kjol som går nedanför knäna eller längre ner, men inte golvlång.
Detta går att byta ut mot finbyxor eller en vacker byxdress. Skor är valfritt men ska vara fina och passa till resten av utstyrseln. Väska och smycken är accepterade och bärs gärna.